cono kaasmakers

In 1901 is CONO Kaasmakers als een coöperatie opgericht door een aantal veehouders uit dorpen in Noord-Holland. Nu inmiddels meer dan 100 jaar verder is CONO Kaasmakers gegroeid tot een coöperatie met meer dan 425 boeren. In de Beemsterpolder, midden tussen de koeien staat de kaasmakerij waar de kaas wordt gemaakt die nog net zo lekker is als 100 jaar geleden. De afgelopen 15 jaar heeft CONO Kaasmakers haar leden de hoogste melkprijs kunnen uitbetalen en ter ere van haar 100-jarig bestaan in 2001 is CONO Kaasmakers Hofleverancier geworden. In 2014 heeft CONO een nieuwe kaasmakerij gebouwd en mogen zij zich de duurzaamste kaasmakerij van Nederland noemen.

Processen en duurzaamheid
Sjoerd en Grietsje werken beiden voor CONO kaasmakers. Sjoerd werkt al 7 jaar als procestechnoloog. ‘’Als procestechnoloog houd ik me, samen met mijn afdeling technologie, bezig met de kwaliteitsbewaking. We willen de beste kaas, de beste smaak en de beste smedigheid. En daarnaast letten wij op de wettelijke regels. Zo moet kaas voldoen aan een bepaald percentage vochtgehalte, vetgehalte en zoutgehalte. Wij zorgen ervoor dat onze kazen daaraan voldoen. Daarnaast werken wij ook nog aan productontwikkeling.’’

Grietsje werkt al 10 jaar als Duurzaamheidsmanager. ‘’Mijn rol binnen de coöperatie van CONO Kaasmakers is het duurzaamheidsbeleid samen met boeren en afnemers vormgeven. Binnen ons duurzaamheidsbeleid is weidegang een belangrijke pijler. We spreken van weidegang wanneer de koeien minimaal 120 dagen per jaar en minimaal 6 uur per dag buiten lopen.
 

''CONO KAASMAKERS IS DE EERSTE KLIMAATNEUTRAAL GEGARANDEERDE ZUIVELORGANISATIE IN NEDERLAND GECERTIFICEERD DOOR CLIMATE NEUTRAL GROUP. VANAF 2020 MAAKT CONO KAASMAKERS OP KLIMAATNEUTRALE WIJZE KAAS; MET RESPECT EN ZORG VOOR HET MILIEU EN HET KLIMAAT. DE KAASMAKERIJ HEEFT DANKZIJ HET DUURZAME ONTWERP EN DE NIEUWSTE TECHNOLOGIEËN EEN ENERGIEZUINIG PROCES. HET KLIMAATNEUTRAAL KAASMAKEN IS GEREALISEERD DOOR DE ENERGIE DIE NODIG IS VOOR HET MAKEN VAN KAAS TE BESPAREN EN HER TE GEBRUIKEN, GROEN OP TE WEKKEN BIJ LEDEN MELKVEEHOUDERS EN TE COMPENSEREN.''


Duurzaamheid
Duurzaamheid is belangrijk voor CONO Kaasmakers. “De kaasmakerij is een klimaat neutrale organisatie. Dit betekent dat we in kaart hebben gebracht wat de milieuaspecten in onze kaasmakerij zijn. De partij die ons hiervoor certificeert doet dit op één voorwaarde; we moeten namelijk eerst zelf kijken waar we kunnen besparen. Stap twee is zelf groene stroom opwekken. Omdat onze kaasmakerij in de Beemsterpolder staat en dit UNESCO Werelderfgoed is, mogen wij hier zelf geen windmolens plaatsen. Een aantal van onze boeren kunnen zelf meer groene stroom opwekken dan ze verbruiken en daarom kopen wij dit bij onze boeren in. Door dit in te kopen bij onze boeren versterken we onze eigen keten. Ook buiten de kaasmakerij kijken we naar verduurzaming. We willen onze melk-transport van de boerderij naar de kaasmakerij verduurzamen. Samen met onze vervoerder kijken we naar de nieuwste ontwikkelingen. De melk op de boerderij komt door middel van een pompsysteem in een vrachtwagen terecht. De diesel-motor van de vrachtwagen moet blijven draaien voor het pompen van de melk. Om dit te voorkomen zijn we aan het testen met een nieuwe vrachtwagen. Deze vrachtwagen heeft een accu die tijdens het rijden oplaadt en daardoor kan de melk met een hybride systeem elektrisch in de vrachtwagen gepompt worden.

Blije koeien
Naast dat ze de groenste kaasmakerij ter wereld hebben gebouwd, worden boeren ondersteund in duurzame bedrijfsvoering. ‘’We willen blije koeien! Dit betekent dat de koe gezond ouder wordt, lang in de wei staat en dat er weinig antibiotica wordt gebruikt. Daarnaast hebben we het onderdeel meer gras. Wij vinden het belangrijk dat er veel gras in het rantsoen van de koe zit, het geeft veel duurzaamheidsaspecten. Het is goed voor de bodem en het milieu. Daarnaast is het rantsoen van de koe in grote mate belangrijk voor de ontwikkeling van de smaak van de kaas. En als laatste geven de boeren veel aandacht aan milieuaspecten zoals natuur, biodiversiteit en het klimaat," aldus Grietsje.

Oudere berichten
Weidegang, meer dan alleen de koeien naar buiten.

Grietsje Hoekstra (Manager Duurzaamheid van CONO kaasmakers, de kaasmakers van Beemster van 't mes) vertelt over weidegang.

Bekijk bericht