Alleen versgesneden door uw kaasspecialist

BEEMSTER VAN ‘T MES

Niet zomaar een Beemster kaas, maar eentje die u alleen bij de echte kaasspecialist kan kopen. Beemster van ‘t mes is extra groot en dat betekent extra lekker. Dit komt doordat een grote kaas langzamer rijpt en zo heel geleidelijk zijn rijke en volle smaak krijgt. En de naam zegt het al: altijd versgesneden van ‘t mes. Bovendien, door de kaas vers voor u af te snijden blijft de pure smaak van de kaas bewaard.

blauwe klei
als oorsprong van smaak

Vier meter onder de zeespiegel, tussen Purmerend en Alkmaar, ligt de Beemsterpolder. Na de drooglegging van het gebied in 1612 is een zeer vruchtbare bodem van blauwe zeeklei overgebleven. En daar grazen de Beemster koeien. Hét geheim wat mede bepalend is voor de bijzondere smaak van Beemster van ‘t mes. Noem het ziltig, eigenwijs of smedig, uniek is het in elk geval!

Uit de kaasmakerij in de Beemster Polder

Vroeger maakten boeren hun kaas zelf. De boerin roomde de melk af. Van de room maakte ze boter en van de melk werd kaas gemaakt. Rond 1900 besloten boeren in de Beemsterpolder met elkaar samen te werken. Door de jaren heen ontstonden coöperaties van boeren die samenwerkten in de allereerste kaasfabriekjes. Vanaf 1930 werd de samenwerking tussen de coöperaties intensiever. Toen werd ook Kaasmakerij ‘de Tijd’ gebouwd. Hier is het waar Beemster van ‘t mes gemaakt wordt. Sinds juni 2001 mag Beemster zich officieel Hofleverancier noemen. Een enorme eer als je je bedenkt dat alleen bedrijven die 100 jaar bestaan én een uitstekende staat van dienst hebben, hiervoor in aanmerking komen.

DE KOEIEN GRAZEN BUITEN

De koeien die melk geven voor Beemster van ’t mes gaan veel naar buiten. Zodra het goed weer is gaan ze de Beemsterpolder in. Minimaal 120 dagen per jaar, 6 uur per dag grazen zij van het malse gras. Als het buiten te koud is, dan kunnen ze naar binnen en daar ontbreekt het de koeien nergens aan. Met zachte koematrassen, massageborstels en voldoende bewegingsruimte is het goed vertoeven voor ze.

Meer weten over dierwelzijn en duurzaamheid?

meer over duurzaamheid

AMBACHTELIJK BEREID DOOR DE KAASMAKERS VAN BEEMSTER

In Kaasmakerij ‘de Tijd’ wordt ambachtelijke kaasbereiding gecombineerd met de moderne techniek. Wat betreft hygiëne en materiaal voldoet de kaasmakerij aan de hoogste eisen. Maar wat betreft vakmanschap zijn de kaasmakers van Beemster van ‘t mes nog even eigenzinnig als vroeger. Zo wordt de wrongel met een speciale hark met de hand geroerd. Het tempo en de roertechniek zorgen mede voor de heerlijke unieke smaak, smedigheid én de gaatjes in de kaas. Een speciale techniek die alleen de kaasmeester beheerst.

Deze kaas rijpt
                      in alle rust

Als de kaas gemaakt is, en dat gebeurt nog heel ambachtelijk, krijgt ze de tijd om rustig te rijpen op houten planken. De juiste temperatuur, de goede luchtvochtigheid en goede verzorging van de kaas zijn van belang om de unieke smaak en smedigheid te ontwikkelen. Door het grote formaat van Beemster van ‘t mes, 16 kilo in plaats van 12 kilo, rijpt de kaas geleidelijker dan het kleinere 12 kilo model. Dit geeft de kaas nog meer smaak.

ONGEKENDE
  SMEDIGHEID

De smedigheid van de kaas is een typische kaasterm die de textuur van de kaas omschrijft. Als een kaas goed van smedigheid is, dan is deze zacht romig, maar toch veerkrachtig.

Alleen wanneer de smaak en smedigheid optimaal zijn, de kleur goed is, het formaat klopt en de korst geen vlekjes heeft, mag de kaas Beemster van ‘t mes heten. Om dit te bepalen wordt iedere week de kaas gekeurd. Wij nodigen u van harte uit om zelf te komen keuren en uw favoriet te kiezen.

Blije Koeien, Blije Boeren, Blije Aarde 

Beemster van ‘t mes doet, samen met Ben & Jerry’s, mee aan het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy. Het Caring Dairy-programma biedt Beemsterboeren een manier om zich op hun boerderijen aan 11 duurzaamheidsindicatoren te meten en deze te verbeteren. Elke boer heeft zijn unieke verbeterplan en in ruil voor deze inspanning krijgt hij een beetje extra voor de melk.

Oftewel blije koeien, blije boeren, blije aarde! 

meer over duurzaamheid