Beemster van 't mes

Weidegang, meer dan alleen de koeien naar buiten.

Beemster van ’t mes Graskaas komt er weer aan. Maar voordat het zover is, is het feest op de boerderij, de koeien mogen naar buiten! Zo ook bij Aad Mosch uit Warmenhuizen. Hij maakt er elk jaar een sport van om als eerste de koeien buiten te laten ‘dansen’. Zijn koeien staan gemiddeld 250 dagen (ruim 8 maanden) per jaar buiten. Ten opzichte van het CONO gemiddelde van 180 dagen (6 maanden) is dat een super prestatie.

Voor een buitenstaander lijkt het eenvoudig, gewoon vroeg in het voorjaar de koeien naar buiten laten. Maar het echt toepassen van goede weidegang, dus de koeien ruim 6 maanden buiten smakelijk vers gras te laten eten, vergt vakmanschap. Het eerste wat vereist is, is een mooi opgedroogde huiskavel, zodat de melkkoeien de bodem niet vertrappen.

De koeien kunnen niet elke dag op hetzelfde stukje land blijven staan, want dan raakt het gras op. Bovendien wil de melkveehouder ook ’s winters, wanneer de koeien op stal staan, gras voeren, in de vorm van gedroogd kuilgras of hooi. Dus in de zomer bij een weersvoorspelling van meer dan 3 dagen mooi weer is er een collectieve gekte onder de melkveehouders: grassen, grassen en grassen.

50 hectare grasland door het jaar heen plannen met een weidekalender. Welke percelen ga je wanneer weiden, wanneer maaien voor de wintervoorraad, en wanneer bemesten. Als je dit goed plant kan je als melkveehouder ruim 6 maanden genoeg smakelijk gras in de weide aan je melkkoeien aanbieden.

Gelukkig heeft Aad Mosch, net als de andere echte weidebedrijven van CONO Kaasmakers jarenlange ervaring met meer weiden.

En zo kunt u weer heerlijk genieten van de koeien in de wei en Beemster van ’t mes Graskaas. Beemster van ’t mes Graskaas is te koop bij de kaasspecialist vanaf 27 mei 2019.

Met vriendelijke groet,

Grietsje Hoekstra

Manager Duurzaamheid- CONO Kaasmakers - de kaasmakers van Beemster van 't mes

Oudere berichten