Heeft u een vraag over Beemster van 't mes en staat uw antwoord
niet bij de veelgestelde vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Wij zullen uw vraag dan zo spoedig als mogelijk beantwoorden.
Beemster van ’t mes komt uit de Beemsterpolder. Hier komt de melk vandaan voor de kaas én hier staat de kaasmakerij die de melk verwerkt tot kaas: CONO kaasmakers.
In een afgesloten bak of vetvrij kaaspapier in de koelkast. De smaak van kaas komt het best tot zijn recht als de kaas een half uur voor het eten uit de koelkast wordt gehaald.
Beemster van ’t mes en de Beemster kaas bekend uit de supermarkt worden beide gemaakt door CONO kaasmakers met melk afkomstig uit de Beemsterpolder. Echter ze verschillen van elkaar op de volgende punten:
Bekijk op deze website per kaas de exacte ingrediënten onder het menu ‘Assortiment’.
Behalve E160b (de natuurlijke kleurstof Annatto) zit er in Beemster kaas ook Nitraat, E251. Nitraat komt van nature al voor in koemelk. We voegen een kleine hoeveelheid extra toe, zodat je de kaas langer kunt bewaren en om de vorming van boterzuurbacteriën tegen te gaan. Deze hoeveelheid nitraat is beslist ongevaarlijk voor de gezondheid. Tijdens onze kwaliteitscontroles controleren we ook altijd het nitraatgehalte van de kaas. In het plastic laagje om de korst van de kaas zit de kleurstof E160b en natamycine (E235), een schimmelwerend middel. Dit levert geen gevaar op voor de volksgezondheid.
Alle zogenaamde E-nummers zijn binnen de Europese wetgeving getest en toegelaten om gebruikt te worden bij de bereiding van levensmiddelen. Het is dus een garantie dat het veilig is.
Het vetgehalte van kaas wordt aangeduid met een cijfer en een plusteken: bijvoorbeeld 48+, 35+, 20+. Kaas bestaat uit droge stof en vocht. Het percentage melkvet wat wordt aangeduid voor het plusteken, is het percentage vet per 100 gram droge stof (en dus niet per 100 gram kaas). Deel je het getal voor het plusteken door 2, dan krijg je voor de meeste kazen bij benadering de hoeveelheid melkvet per 100 gram kaas.
In melk en melkproducten zit een suiker dat lactose heet. Wanneer je dit niet of niet helemaal kunt verteren, heb je last van een lactose-intolerantie. Lactose zit niet alleen in melk en yoghurt, maar ook in koekjes, brood, kaas enz. Lactose zet zich tijdens het rijpingsproces van kaas om in melkzout. Na 12 tot 16 weken rijpen is het gehalte lactose gedaald naar minder dan 0,1 gram per 100 gram product. Kaas blijft echter ongeschikt voor mensen met een zware vorm van lactose-intolerantie. Mensen met een lichtere vorm kunnen dus wel kaas eten, maar het advies is: zo oud mogelijk.
Alle kazen van Beemster van ’t mes zijn bereid uit gepasteuriseerde melk. Bij het pasteuriseren van de melk wordt deze dusdanig verhit dat de kaas veilig is om te eten tijdens een zwangerschap.